2012. június 15., péntek

Alex Timmermans által használt "poorboy" kollódium receptje


forrás: John Coffer

240 ml kollódium
300 ml Etil-alkohol
6ml desztillált víz
3g K-bromid
5g K-jodid


15 megjegyzés:

 1. hello,
  ugye a K-bromid az Kadmium-bromid ?
  és a K-jodid az Kadmium jodid?

  VálaszTörlés
 2. Kedves Mester!
  Kálium-halogenigekről van szó.
  A Kadmium vegyjele Cd. Tudom, hogy a kadmium sók kicsit jobban oldódnak szerves oldószerben, mint a k-sók, de itt a K, az kálium -sajnos.

  Megragadnám az alkalmat a bemutatkozésra, bár pár éve találkoztunk a Fotómúzeumban - ahol dolgozom - a kiállítás megnyitódon.
  Vegyészeti alapvégzetséggel tettem a hobbimat a munkámmá, innen a kicsit bővebb anyagismeret.

  Ha, vegyészeti dolgokban segítségére lehetek bárkinek, bizalommal fordulhat hozzám.

  VálaszTörlés
 3. Igen, én is úgy tudtam, hogy alkoholt használ és kálium halogenideket. Azt nem tudom, hogy ez a kollódium a 6%-os vagy a nálunk kapható 4%-os...?

  VálaszTörlés
 4. Az eredeti receptben egyszerűen csak "plain collodion" -ként szerepel.
  "Later in the spring, John obtained a copy of the Photo Lab Index, which at least gave developer and fixer formulae, and we had determined that we needed to use "plain" collodion, not the "flexible" variety with its addition of castor oil. From this point onward we began our search for the perfect collodion formula. John has now worked for the NALCO Chemical Company for over 35 years as a polymer chemist, but even then he was highly knowledgeable and took the lead in our research.
  As many a wet plate photographer knows, a collodion composed of just potassium iodide and bromide has a relatively slow speed, no matter how little the amount of acid in the silver bath..."
  http://www.collodionart.com/bio.htm

  Én sem tudok semmit a töménységéről.

  VálaszTörlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 6. Sorry! előbbinél elfelejtettem! Kedves Kálmán akkor mi ismerjük egymást. tehát Üdv!

  VálaszTörlés
 7. Az USP 6%-os tudtommal, én a recepteket így átszámolom 4%-osra.

  VálaszTörlés
 8. gondolom csak az éter és az alkohol arányát kell változtatni, a sók arányát megtartva.

  VálaszTörlés
 9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 10. A két káliumsót feloldottam 6 ml deszt. vízben. fel is oldódott, ám amikor az alkoholhoz hozzáöntöttem jó része újra kicsapódott!
  Azt tettem hogy átszűrtem szűrőpapíron és már egy tisztább oldatba öntöttem a kollódiumot. Tehát a kérdés az hogy miért csapódik ki újra az alkoholban?

  VálaszTörlés
 11. Sajos a szűrés nem jó megoldás, mert a csapadék, ami fennmarad a szűrőpapíron annak oldatban kell lenni. Hasonlóan jártam én is. Azóta még nem volt időm újra próbálokozni...
  Az ok a következő: az alkohol jól keveredik vízzel (mint azt tudjuk a pálinka esetében!), így a kevés vizet elvonja, és a jódsók oldószer nélkül maradnak. Ugyanis azok nagyon rosszul oldódnak alkoholban és étereben. A vízelvonás tekintetében az éter nem játszik, alig keverednek.
  Van egy optimuma a halogénezett kollódium víztartalmának, ami még oldatban tarja a kálium-sókat, de nem befolyásolja jelentősen a többi tulajdonságot.
  Én abban látom a megoldást, hogy ha van a közelben u.n. ultrahang-fürdő (ékszerészek, látszerészek használják tisztításra), akkor annak segítségével alkoholban kell feloldani a halogenideket. Valamennyire oldódnak, csak nagyon lassan. Hétfőre megnézem az olhatóságukat alkoholban és éterben.
  Vagy a másik megoldás a Stroncium-halogenidek, amik sokkal nagyobb oldékonysággal bírenak alkoholban...

  VálaszTörlés
 12. Egyelőre nem találom azt a jegyzetemet, amiben az oldhatósági adatok vannak. Kis türelmet kérek!
  Azonban találtam egy másik amerikai receptet, amiben kadmium halogenideket használtak annak idején, és úgy emlékszem, azok is jobban oldódnak szerves vegyületekben.

  VálaszTörlés
 13. 300 mL USP Collodion

  300 ml Alcohol
  1,5g  Cadmium Bromide

  1,3 g Ammonium Bromide
  
3,4 g Cadmium Iodide

  2,6 g Ammonium Iodide
  netán erre gondolsz?
  beoldottam de még nem próbáltam ki!

  VálaszTörlés
 14. Igen, csupán nem 300, hanem 100 ml etanol. Ha jól emlékszem ez a Traditional Lea’s Landscape #7 formula. A munkaoldat: 40 ml törzsoldat, 50 ml Etanol, 30 ml Etil-éter, 120 ml 6%-os kollódium oldat.

  VálaszTörlés