2012. november 14., szerda

Beköszönök....

Sziasztok, mindenekelött köszönöm szépen a meghívást!
A nevem Mészáros Flóra, Madridban élek már vagy 12 éve, itt végeztem fotósiskolát is.
Még nem vagyok kollodista, de a jóideje tartó vágyakozás most elhatározássá erösödött, ugyhogy decembertöl lesz egy kis bérelt mühelyem ahol el tudom kezdeni végre a munkát, addig pedig tanulgatom az elméletet. Egy 8x10-es Conley fakamerával fogok dolgozni, készül már hozzá a lemeztok és a hátsó üveg, még hiányzik egy kis tartócsavar is az objektív tartó kallantyúról, szóval szép lassan hozogatom rendbe a kamerát, próbálom eldönteni a formátumokat amikkel majd dolgoznék, hogy meg tudják csinálni a betétlapokat a lemeztartóba. Ja és mindeközben ájuldozom a vegyszer árakon!
Viszont nagyon úgy néz ki hogy otthon valamivel azért minden olcsóbb. (Az alkoholban nem vagyok egyedül biztos)  Pl a Kollodium litere itt 97 euró. Ha kitalálom valahogy a szállítást, meg fogok próbálni sokmindent otthon beszerezni. Az ezüstnitrátról már nem is szólva - apropó ezüstnitrát ügyben nagyon benne lennék egy közös elosztós vásárlásban, ha esedékes szóljatok légyszi!

Leginkább 7.5x7.5 és 5x5-ös lapokat szeretnék csinálni, a digitális fotóim is a négyzetalakúak javarészt, ezt a vonalat szeretném folytatni. Aztán persze lehet hogy máshogy lesz, majd meglátjuk.

Leginkább ambrotípiákat szeretnék csinálni fehér üvegre, (tényleg nem tudtok véletlenül megfizethetö fekete üveg forrást? bár egyenlöre ez még korai is talán) de elöbb utobb szerintem ki fogom próbálni az alumíniumlemezt is. Eddig majdnem kizárólag digitális kamerával fotóztam, úgyhogy ez most egy teljesen új kaland, meglátjuk mi lesz belöle. Elszántság az van böven, az biztos. Sajnos itt Spanyolországban tudtommal most épp nincs müködö kollodeon mühely, volt egy Barcelonában, de év elején bezárt. Pedig egy kurzusra nagyon elmentem volna hozzájuk... De megszüntek. Az elkövetkezö 3-4 hónapot arra szánom, hogy jó sokat hibázzak, aztán csak megtanulom :) Legjobban az exponálástól tartok, de gondolom az is gyakorlat kérdése. Amúgy rengeteg kérdés van bennem, ezer dologról egyszerre, az üvegvágástól a világításig, de talán így is van ez rendjén, mikor az ember megszállott módjára olyasmibe vág amiröl a világ túlnyomórésze azt sem tudja hogy létezik...

Tényleg, nem is tudom már hogy találtam rátok, de nem volt egyszerü, az biztos! Azt hiszem hazai kollódium árakat kerestem és úgy. Pedig azért szerintem ennél fontosabb amit csináltok. Ráadásul a világ minden táján kollodisták rajai zengik Petzval József nevét aki azért mégiscsak magyar volt vagy mifene...Szóval még logikus apropója is lenne a magyarországi kollodiumfotográfia ápolásának.

De hagyom a szónoklást, talán egy kis szerencsével egyszer egy alkotótáborotokba is eljutok - feltéve ha beengedtek lányokat :)

10 megjegyzés:

  1. Szia!
    Örülök!!!Egyedül nehéz lesz, biztos kellene valami gyakorlati támogatás.
    Ha bármi kérdésed van szívesen válaszolok...ha tudok. Némi gyakorlati dolgok szerepelnek a www.tamasvarga.hu és a http://brownhand.blogspot.hu oldalakon.
    Egyéni kurzus mindig szokott lenni, csoportos is biztos lesz.
    Ha kitalálod a szállítást szívesen segítek vegyszerbeszerzésbel ill. lehet, hogy küldenek is külfüldre. A kollodium pl. jelenleg fele annak az árnak.
    Szóval bármi van...

    Tamás

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm!
    Most Quinn Jacobson videóiból és könyvéböl (Chemical pictures) tanulok, meg próbálom összeszedni a hozzávalókat. Meg a kamera sem 100as még, a sinek akadoznak, a harmonika majdnem minden sarkán lukas picit, a hátsó üveg ugye hiányzik de horribilis árajánlatokat kaptam rá (200 dollár, amerikából Hopfglass) ugyhogy meg fogom próbálni megcsinálni magam. Ezüstnitrát tank detto, bár azt lehet hogy muszaj lesz végül megvenni. Te milyet használsz? A szállíthatós Lundt-ot nézegettem, a szállíthatósága miatt, meg mert magam elkészíteni tuti nem tudnám, csakhát ez is elég drága. Nagyon megköszönök minden beszerzés segítséget, néztem már tényleg hogy a kollódium a felébe kerül otthon, elég komoly! Utánanézek a szállításnak. Köszi a weboldalad címét, mindjárt át is nézem!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Flóra!

    Ha nem zavar, én is belekotyognék - segítőleg.
    Matt üveg helyett - kezdetnek - a síma üveget javaslom, öntapadós matt fóliával beragasztva. Tanulni ez is jó, aztán ha lesz anyagi tehetséged, majd veszel rendeset.
    A nitrát tankot pedig meg lehet ragasztani - mint az akváriumot - sík üvegből és rétegelt lemezből lehet dobozt barkácsolni köré.
    Kérdezz tőlem is bátran, kémiai végzettségü vagyok, így van kicsi sejtésem a lötyikben történő dolgokról.
    Mellesleg Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban dolgozom, és a Bugaci Kontakt Fotográfiai tábor egyik alapítója és szervezője vagyok. Bugaci KFT.: http://kontaktfototabor.blogspot.hu/

    Sok sikert és kitartást!
    Üdv,
    K.

    VálaszTörlés
  4. Szia Kálmán, köszönöm szépen! Akkor mindjárt kérdezek is! Milyen ragasztóval ragasztod a tankot? Ha belül is marad némi ragasztó, az nem lép reakcióra késöbb az esüztnitrát oldattal? Konkrétan nem teszi e tönkre? A méreteit tekintve mekkora? a rétegelt lemez doboznak gondolom van teteje is... Öszintén szólva nem vagyok egy nagy barkácsoló, de talán nem késö elkezdeni :)) Klassz, hogy a kecskeméti Fotográfiai Múzeumban dolgozol, már nagyon régóta szeretnék elmenni oda, csak nagyon ritkán jutok haza mostanában sajnos :( Magyar fotográfiát legutóbb az Eyewitness kiállításon láttam Londonban. Ott sok fotó volt töletek is!

    VálaszTörlés
  5. Még egy kérdés, üveg helyett "müködne" szerintetek egy homályos plexi?

    VálaszTörlés
  6. Kálmán! Zalka kérdezte az ezüst nitrát forrást, lépj vele kapcsolatba légyszi!
    Flóra! Ha nem mozdulsz ki első körben és van sötét kamrád(laborod) nyugodtan érzékenyíthetsz tálban is, még kevesebb a sérülés és "üstökös jelenség" lehetősége. Egyébként szilikonnal szokták ragasztani, bírja az ezüst nitrátot.
    Üveg- savval maratott mattüveg is megteszi....az nem drága dolog.
    Tamás

    VálaszTörlés
  7. Egyenlöre csak egy nagyon pici fürdöszoba áll rendelkezésemre, azt fogom átrendezni és teljesen fénymentessé tenni. (van a plafonon egy kis szellözönyílás, azt gondoltam piros és uv fóliával takarom majd be.) Szóval labornak túlzás lenne nevezni, de egy kis kamra lesz.
    A mattüveget még ma délután megnézem egy üvegesnél.
    A képeket tekintve milyen vastagságú üvegre dolgoztok? Magatok vágjátok öket méretre?

    VálaszTörlés
  8. Ahogy Tamás is mondta, a sziloplaszt tökéletes hozzá. Érdemes akkorát készíteni, amihez már van fadoboz. De, az UV-, és vörös szűrözött vagy teljesen sötétített és vörössel világított labor is jó az érzékenyítéshez, híváshoz.
    A plexi, ha vékony elhajolhat és nem lehet rajta tökéletesen élességet állítani, vastagabb jó lehet. Annál ki kell tapasztalni, hová esik az élességi sík.
    Az üveget üvegesnél vágatjuk, 2-es ablkaüvegből és körbecsiszoltatjuk, h ne vágjon a széle.
    Az anyagávab színezett fekete üveg iszonyatosan drága, akkor inkább az alulap, az nem is törik annyira.
    A síma üveg hátát meg le lehet festeni fekete festékkel, ha már van rajta egy jó expo.

    Kellemes 7végét!
    Szia!

    VálaszTörlés
  9. 8x10"-ig 2mm-es, nagyobb méretekben már érdemes 3mm-ben gondolkodni. Itthon lehet kapni feketére festett hátsó felszínű üveget, de az úgy emlékszem 4mm-es.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm nagyon a válaszokat! Az én weblapom www.florasphotos.com, ráférne egy kis újítás de azért látni miket csinálok. Mondjuk úgy, hogy ezek a pre-wetplate munkáim :)

    Közben rá kellett döbbennem, hogy a kemera harmónikája nemhogy lyukas, hanem egyenesen szunyogháló a hajlatoknál, ugyhogy tegnap egy fekete folyékony tömítöanyaggal egy darabon lekentem ahol lukas, próbaképpen. a fényt már nem ereszti át, de nagyon lassan szárad - remélem azért megszárad teljesen. Meglátjuk....

    VálaszTörlés